söndag 6 juli 2014

Malva Moschata

Myskmalva, en favorit. Jag kan inte förklara varför, men jag gillar den. Det finns både rosa och vit. Jag har båda sorterna, men när jag grävde upp trädgården vid ateljén så tog jag mest vita exemplar med mig. Mina myskmalvor härstammar från en fröpåse från Runåbergs, jag har nog haft dem minst femton år vid det här laget. De ursprungliga plantorna har försvunnit för länge sedan men det dyker upp nya hela tiden.


Trots att den egentligen är ganska lik ängsnävorna så tycker jag att de passar bra ihop. Nu har jag klippt ner både Kungsnäva och Ängsnäva och då fyller malvan ut bra och tar över blomningen.

Förra året ersatte jag ett gigantiskt exemplar av blå ängsnäva med två vita myskmalvor och en stormhatt i det jag antar man kan kalla min perennarabatt. Titta på bilden nedan så ser ni att jag förmodligen råkat plantera den ena malvan direkt i ett myrbo. Eller vad kan det annars finnas för förklaring till att det ena exemplaret är bara hälften så högt som det andra? Jag är ganska säker på att det är myror. Vi har mycket myror normalt men i år är det rekord.  Det är myror precis överallt. Ställer jag ner en kruka någonstans är det myror under den bara ett par dagar senare. Myror, bladlöss och mördarsnigel, och rönnbärsmal i äppelträden. Så sammanfattar jag vårt odlingsår redan nu. 


Men myskmalvorna är fina iallafall. Den lille tanige också. De är omgivna av tre stormhattar i knopp och två sorters pimpinell. Och persilja.


Persiljan lät jag stå i våras i stället för att rensa bort. Vacker flockblom under högsommaren är aldrig fel. Den samsas med en Geranium Patricia som bara har ett år på nacken. Patricia är en knepig dam tycker jag, hon blir sällan långlivad hos mig, jag köper ny planta ungefär vart tredje år. Testar olika ställen att ha henne på men inget verkar duga. Men i sommar tror jag det blir vackert där hon står iallafall, hon väver sig genom persiljan som alldeles snart kommer att börja blomma. Snyggt!


6 kommentarer:

  1. När jag började gräva i våran trädgård så kom tusentals malvor upp, nästan så att det är lite av ett ogräs. Men jag tycker att dom är så fina att det inte gör så mycket att dom tar över rabatten. Jag får flytta på rosorna som kvävs istället!

    SvaraRadera
  2. I was suggested this blog by my cousin. I am no longer sure whether or not this submit is written via him
    as nobody else recognize such targeted approximately my difficulty.
    You are incredible! Thanks!

    Feel free to surf to my website; bad credit car financing

    SvaraRadera
  3. Hey there are using Wordpress for your blog platform?
    I'm new to the blog world but I'm trying to get started and
    set up my own. Do you require any coding expertise to make
    your own blog? Any help would be really appreciated!



    Feel free to visit my web-site ... curtains for bay window (http://180.241.97.237)

    SvaraRadera
  4. The shoe body n soul champaign il is considered an insult in Arab cultures.
    Subway has endorsement deals and body n soul champaign il reasonable valuation, Brown Shoe Company.


    my website champaign illinois mossers shoe shop (www.manta.com)

    SvaraRadera
  5. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please visit my web site as well and tell me your opinion.

    야한소설
    오피헌터
    마사지
    출장마사지
    카지노사이트존

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...