söndag 12 april 2015

Vårstädning - hur noggrann ska man vara?

Ja, hur noggrann ska man vara, och när ska man börja? Jag börjar när det är skönt att vara utomhus. När jag kan gå runt utan att få platåskor av leran. I år var det ovanligt tidigt, bilden nedan är tagen för nästan en månad sedan. Inte något grönt ännu (de uppstammade krusbären i förgrunden är utspruckna idag) men det var mer än tio plusgrader, ingen blåst, och inte någon tjäle i jorden.


Vad börjar man med? Man börjar med att klippa ned allt som ska klippas ner i land och rabatter. Man klipper häckarna, beskär äppelträden, putsar buskar, luftar komposten kanske, rensar grusgångarna, kantskär rabatterna. Och vad gör man inte? Jag kan iallafall tala vad jag inte gör; jag rensar inte bort alla döda blad och stjälkar som ligger på öppen jord förrän det blir absolut nödvändigt, så sent som möjligt alltså.

Vad vinner man på att rensa jorden sent?
- Allt torrt organiskt material på jordytan fungerar som ett skydd för perenner om det är barmark.
- Allt "blött" organiskt material bryts fortfarande ner (när det är plusgrader), det fungerar som mat för mikroorganismer och maskar. (Det gör alltså jorden mer humusrik.)
- Torrt material som grova stjälkar och stora torra blad älskas av fåglarna som just nu håller på att bygga eller fodra sina bon. Fåglar gillar vi, för de äter skadeinsekter och larver som vi inte vill ha i våra land.
- Vill man ta till vara småplantor av perenner som förökat sig själva ökar chansen att hitta dem ju längre man väntar.

När är det då dags för att rensa ordentligt? Gör det i samband med grundgödslingen. När det är dags för den beror på var i landet man bor. Jag (Sörmland) håller på just nu. Ta bort det som finns kvar av torrt fjolårsspill i landen (och tro mig, det är förvånansvärt lite kvar av det som låg på jorden bara för en månad sedan), rensa bort ogräs och mylla ner gödning.

Och vad gör man av det som man rensar bort? Vi lägger det på komposten förstås.

Finfin läsning om vårrensning här: Natur och Trädgård

3 kommentarer:

 1. Har också gått igång med stora vårrensningen och grundgödslingen nu. Eftersom vi bor här på heltid nu har jag gott om tid att fixa med allt - och ändå känns det som att jag inte hinner...
  Kram
  Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tidsbrist jämt. Det är för att man har visioner Laila. :-)

   Radera
 2. Vad kul att hitta din blogg. Jag sökte på sommarlavendel och då kom jag till dig bl.a. Har en fråga om det. Klipper man ner plantor som blivit för höga när de skall planteras om.De är så långa och rangliga nu. Har fått en låda av en bloggare som hade för många. Även hon förstagångsodlare av den här växten. Det ska bli så spännande att sätta ut dom.Hoppas du kan hjälpa mig och ge mig råd. Är inte van att odla från frö nämligen.
  Önskar dig en fin dag
  Kram Meta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...