tisdag 29 juni 2010

Älsklingar

Jag vet att jag inte är ensam, det blommar av nävor i många bloggar nu, men jag kan inte låta bli att göra ett inlägg jag med. Älskar dem. Och just precis nu blommar det som vildast i min ateljéträdgård. Den första nävan jag köpte var en nätnäva, g. renardii, dem missade jag tyvärr blomning av i år eftersom jag inte var på plats. Den andra nävan jag införskaffade var ängsnäva Geranium pratense 'Splish Splash'). Den köpte jag frö av i England och sådde själv för många år sedan.

På bilden ovan samsas den strimmiga ängsnävan med en självsådd variant av brunnäva. (Eller om det är en typ av geranium x monacense.) (Det råder en viss förvildning - och därmed namnförbittring - bland mina självsådda nävor.)

Ängsnäva ihop med humle. Inte dumt. Fast egentligen ska det vara en gång här. Jag ska dra upp alla nävorna här så fort de blommat klart. (Just nu får jag gå en omväg på fyrtio meter för att alls komma in i huset.) (Det går liksom inte att kliva över plantor som är 90 centimeter höga.)


När den strimmiga ängsnävan självsår sig blir det antingen strimmiga eller blå blommor på plantorna. Här nedan en av de blå. Det lustiga med den blå är att knoppar och även höljerna kring fröhusen skiftar i rött. Också stjälkarna går i rött precis närmast blomman.
När alla självsådda plantor dyker upp ur jorden på våren så ser man redan då om det ska bli en strimmig- eller blåblommig planta. På de exemplar som blir blåblommiga är de första bladen som visar sig alltid röda istället för gröna.

Det kan komma enstaka vitblommiga exemplar bland de självsådda också. Men det verkar inte vara så vanligt. Av de säkert hundratals plantor jag rensat bort genom åren har jag bara hittat en enda rent vit. Den är jag väldigt rädd om. I år är den 110 centimeter hög och blommar nåt alldeles väldigt ståtligt. Tyvärr vill den inte låta sig fotograferas verkar det som. Den ser till att bli under- , över- eller ofokuserad varenda gång jag riktar kameran mot den. Men jag ska prova igen.

Här nedan ett bi på en geranium x monacense. Det här är egentligen min favorittyp av näva. Jag är svag för de småblommiga i luddiga färgskalor som går åt grått, brunt, rosa och purpur.


5 kommentarer:

 1. Ängsnävan är ju fantastiskt fin!!! Och visst går man hellre en omväg än tar bort blommande nävor!!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Så vackra nävor det finns! Jag vet att du har visat dem förr och jag gläds lika mycket nu också!
  Själv har jag endast EN och den är snart utblommad och har nästan lagt sej ner! Den är klarblå - kan det vara Geranium Magnificum?...eller nåt?
  Är själv jättedålig på namn och lägger dem sällan på minnet!

  Ha det gött!
  Lisa

  SvaraRadera
 3. Vilka ståtliga nävor du har.
  Den nedersta med ett bi på faller jag pladask för.Är den också ca 1 meter hög?
  Hur får du dina nävor att stå så rakt mina *ballerina* nävor lade sig snyggt och prydligt och vissnade ner i jorden hur mycket jag än satte upp dem på stöd?!
  Ja är det nävor man får gå en omväg för så är det väl rätt okej.
  Kramar:)

  SvaraRadera
 4. Ruben:
  Så sant, så sant!

  Lisas torp:
  Säkert en magnificum. Du - ska jag spara några strimmiga åt dig när jag tar upp dem? I sånt fall får du sköljda, snigelsanerade rötter i kruka som kommer ta ett tag på sig att etableras. Den blommar bara nu och måste klippas ner sen, men skulle säkert vara fin bland dina torparväxter. (?)

  Marie:
  Den nedersta blir inte alls så hög, ca 60 cm. Och den brer inte ut sig så mycket heller.
  Ängsnävorna faller som käglor om de inte är uppallade nedtill. Rena turen att det inte varit någon regnskur nu under blomningen. I år har jag så mycket ogräs i jorden att de står bra, men normalt brukar de behöva stöd (ungefär som pioner).
  Min ballerina ligger och vilar mot gruset den också. Ha ha ha... det ser inte klokt ut. (Måste hitta ett nytt ställe åt den tror jag. :-))

  /IET

  SvaraRadera
 5. Ja jag får väl fläta ihop något slags pion/näve stöd tills nästa år så att jag och mina *ballerinor* blir mera sams med varandra.
  Hahaha nej det ser verkligen inte klokt ut...
  med sovande ballerinor:O)
  Har fått frågan om jag är så lat att jag inte kan ta bort vissna blommor på balkongen?! Hon är ju inte vissen på det sättet bara trött och ut blommad.
  Kramar:)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...