tisdag 8 juni 2010

Djurliv

Det tog väl ungefär femton minuter och sen var första sommarblomman i kruka naggad i kanten. Det var bara att leta fram några petflaskor, kniv, sax, och sätta igång med nödinsatserna.

Men det var inte mördarsniglar. Inte fåglar heller, inte i den nätinhägnade rastgården. Nej, det var rastgårdens invånare själva som genast fattat ett väldigt intresse för vad matte hade pysslat med i jorden.

De tuggar nog i sig lite då och då hela sommaren, men det är bara nu när plantorna är små som det irriterar mig en aning. (Att bli toppade tål nog de flesta växter jag planterar i kruka, men det är värre när kissarna på pin kiv och av plötslig leda eller upprorslusta sätter sig och drar upp hela plantor ur jorden.)

Har man innekatter kan minsta händelse bli som en stor gåva. En nyutflugen skatunge som plötsligt dimper ner på fönsterblecket utanför fönstret håller oss alla sysselsatta och djupt engagerade i mer än tjugo minuter.

Kissarna övar på att smyga, på att burra upp svansarna, på att tjattra. Skatan sitter och bligar in på oss och hackar rätt så uppfodrande på rutan. Den skrämmer fullständigt slag på äldsta katten som springer och gömmer sig under diskbänken.

Jag vet att skator hackar ihjäl unga katter om de kommer åt. Men jag tror inte att den här vingliga ungen skulle ha stor chans mot mina mördarmaskiner. (Mördarmaskinen under diskbänken undantaget då förstås.)

Ett tag var det ganska många katter i grannskapet, och vi märkte att ingen av våra holkar fick vara fred. Vi plockade bort de flesta men satte upp en på ett ventilationsrör vid husväggen istället. Där boar oftast blåmes, men i år har vi talltita i den. Till glädje både för oss och för våra katter får jag väl säga, för det här är precis vid vår uteplats, och just nu sitter vi hela tiden och tittar på när ungarna blir matade med insekter hämtade i vårt päronträd.

Under takpannorna har två talgoxpar sina ungar, och de hämtar precis som talltitan maten i päronträdet. En annan fågel som verkligen uppskattar vad det nu är i päronträdet som är ätbart, är hackspettarna. Ibland, speciellt kvällstid, kan det sitta flera stycken samtidigt och picka i skotten.

Not: Våra katter är innekatter och går aldrig lösa utomhus. De har en nätad rastgård där de får njuta "uteliv" under sommarmånaderna. De blir fräkniga (jodå - i öronen!) och fångar till och med en och annan sork ibland. Andra byten de gärna kommer in med är vårtbitare, fjärilar och gråsuggor.

14 kommentarer:

 1. Haha, jasså var det en liten kisse som var i farten och smakade växter! Här hemma är nog jag farligare för blommorna än vad katterna är, jag glömmer att vattna de stackarna mellan varven. Men ibland är de ganska väl tuggade också. Katterna blir jätteglada när de får komma ut i den inhägnade trädgården och gnaga lite på gräset, men rosorna är för sticksiga för deras små näsor, så de får vara ifred.

  SvaraRadera
 2. Toppning av växter gör bara dem än mer kompakta o robusta ;).

  Vi har också skator här som håller hundarna sysselsatta. Skatorna flyger lågt o sitter på grenen ovanför hundarna o retar dem till vansinne :D

  SvaraRadera
 3. Katter har ju ett underbart kroppsspråk! Jag sitter här och skrattar högt åt deras avslöjande nyfikenhet!

  Jaha - växtmarodörer alltså! Smart med petflaskan då!

  Jo, nu är det full fart på alla fåglar - det pips och flygs skytteltrafik hej vilt. Underhållande nog för både två- och fyrbentingar!:)
  Lisa

  SvaraRadera
 4. det är coolt med katter! egentligen är jag en hundmänniska, men där vi bor nu skulle det vara perfekt med en katt! den kunde hjälpa till att fånga råttor (jo, det ÄR riktiga råttor) möss och det värsta av allt, stora husspindlar.
  vi får hålla till godo med grannens stora hankatt sigge, sålänge. men han gör ett bra jobb!

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder och en rolig berättelse. Mördarmaskinen under diskbänken. Suverän formulering! :)

  SvaraRadera
 6. Felicula:
  Tänk att dina kissar är så smarta att de lämnar stick-växter i fred. Det gör inte mina...

  Dubbelörn:
  Kan just tänka mig hur kul de har det när hundarna börjar bjäbba tillbaka. :-)

  Lisas torp:
  Jag såg i morse när jag steg upp att hela skatkullen lämnat boet, de spankulerar runt på gårdsplanen hela gänget. Ser redan ganska så stöddiga ut, trots att de inte har några långa stjärtar att glänsa med. :-)
  Jag tror att det är största fördelen med en trädgård som börjat växa upp ordentligt; djurlivet! Det finns numera alltid något att titta på.

  lotta på solrum:
  Vilken fin blogg du har!
  O-kul med riktiga råttor, de är så stora... isch... ;-)
  Vi har också stora husspindlar, sådana där som man tycker ser ut som kycklingar när man är lite yrvaken. Våra katter har precis upptäckt att det är ganska kul att jaga dem också. Antar att det är för att de är så stora att det låter när de tar sig fram, så katterna kan sitta halva nätterna och lurpassa på en spindel som hukar i hallen. Och så slutar det oftast med att man får den som present i sängen. (Det är vid sådana tillfällen man får för sig att de är stora som kycklingar... )

  Mira:
  Det låter nästan som en boktitel... eller som en vandringssägnen...

  /IET

  SvaraRadera
 7. Oj, katterna verkar ha missuppfattat hur man bedriver trädgårdsarbete. Kan du inte dressera dem att endast äta ogräs? Men, if you can´t beat them osv. Kanske du skulle odla kattgräs som får bli deras alldeles egna trädgårdshörna??
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 8. Ruben:
  Ja vilken grej det vore! Ogräsätande katter! Jag skulle nog kunna bli rik på deras konster, tror du inte? Speciellt om jag kunde hitta ett sätt att avla på egenskapen. :-)

  Om kattgräs skulle jag nog kunna skriva en novell. Jag kommer på alla möjliga mer eller mindre hysteriska kattgräsanekdoter nu när du föreslår det. Men så här i kommentarsform kan jag nöja mig med att berätta att vi odlar det ibland. (Och det är alltid lika spännande att se vart det tar vägen.) (Och vilken form det har när det dyker upp igen.)

  /IET

  SvaraRadera
 9. Ja se katter gör som de vill iallafall mina.
  Här är det snigel snäckorna som går hårt åt sommarplantorna. Vi får väl se vad som blir kvar att fota.
  Så söt lite skatunge...
  Han är nog inte farlig han inte.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 10. Djurliv (lite kul - jag hade det ordet också i mitt förra inlägg...) i trädgården vill man verkligen ha... Bara dem inte förstör :-) Men där får man inte välja alla gånger...... Kul med dina katter och skatungen... Fast skator är ju inte så roliga..... Vi har ett bofast skatpar sedan 10 år tillbaka som naturligtvis får ungar varje år..... Gillar inte att de skiter på vår uteplats och kring växthuset. De brukar lägga en bombmatta på vägen på väg mot boet i en silvergran....

  Just nu har jag ett annat litet djur som verkar gjort sig hemmastadd i vår trädgård, och det är en urgullig liten, liten ekorrunge som skuttar överallt. Naturligtvis är den också intresserade av de fågelbon som finns, men that's life - eller?

  Ha en bra dag!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 11. Så det var showtime hos er med skatungen.
  Jag riktigt hör hur dom *tjattrar* och ser hur dom smyger sakta, sakta och smidigt framåt utom en som sitter under diskbänken.
  Ja det är väl okej att dom toppar växterna men att dom drar upp dom helt då kan man bli lite *grr* på dom.
  Bobo toppar mycket av mina balkongblommor och gräver gärna i jorden. Så en del växter för man plantera många gånger på en sommar.Tur att det finns petflaskor som räddar iaf en del.
  Något som jag har märkt att jag inte kan ha får lågt ner är bambu för då äter hon så det står härliga till.
  Kramar:))

  SvaraRadera
 12. Annika C:
  Det är visst ett snigelår i år, vi har mängder med snäckor här också. Jag kan inte gå barfota längre. (Jag gillar inte sniglar mellan tårna.)

  Charlotte:
  Om mina egna katter resonerar jag som så att eftersom det är jag som bestämt att de ska vara innedjur, så får allt jag se till att de har det lite kul också. Och om det då och då sker på min bekostnad... ja, tough luck liksom.
  Ekorre var det länge, länge sedan jag såg.

  Marie:
  Så din Bobo är en liten gröntjuv hon också!
  Min tax var helt hopplös på att gräva i rabatterna minns jag nu. Hon grävde ner sina slemmiga tuggben överallt. Och sen grävde hon upp dem nån månad efteråt igen bara för att gräva ner dem på nåt nytt ställe. Luftning, kallade vi proceduren.

  /IET

  SvaraRadera
 13. Hejsan!
  Det måste ha varit en riktig upplevelse för dina katter att se denna skata på så nära håll:)
  Måste ha varit kul att se.
  //Camilla

  SvaraRadera
 14. Jaså minsann, katter som tuggar på plantor! Vi har sonens katter här nu (allergidiagnosticerat barnbarn) och de får gå ut och in som de vill. Har bara sett att de tuggar på gräs då och då men får kanske hålla lite bättre koll på dem.

  Fiffigt med petflaskorna. Vet du om sniglar kan ta sig in där? Pyttesmå sniglar som jag, halvblind som jag är, inte ser förrän skadan är skedd är mitt stora problem nu när vi äntligen fått regn.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...