torsdag 3 juni 2010

Ett gult stråk

Sista tulpanen i blom hos oss. Jag fick för mig i höstas att jag skulle göra ett gult hörn i trädgården, och därför inhandlades bland annat dessa tulpanlökar som planterades under en forsythia så att det skulle bli en riktig gulchock till våren.

Vet inte om det är fler än jag som noterat hur sena och fåblommiga forsythiorna är i år? I vår lilla stad har man kunnat räkna blommorna på buskarna.

Jag har sparat namnetiketten till tulpanen, visst har jag det. Frågan är bara var jag sparat den. (När jag hittar den ska jag skriva in namnet.)

För att vara helt ärlig har vi uppskattat den här tulpanen mer som snittblomma än som trädgårdsväxt. Den står jättelänge i vas och tre stjälkar har bildat en hel bukett på bordet. Blommorna är gigantiska och vackert stjärnformade när de stått ett tag.

Det gula hörnet har också precis fått tillökning med en gulbladig smällspirea, Physocarpus opulifolius Den har planterats ganska skuggigt, och min förhoppning är att den kommer att lysa upp en del av tomten som ibland kan kännas litet mörk.

Vi har fin utsikt över den från uteplatsen där vi sitter mest om våren, och jag tror att den kommer att fungera som en riktig vitamininjektion vid lövsprickningen. Det syns inte i bild, men bredvid har jag planterat flera småplantor av strutbräken. Deras skira grönska står väldigt fint mot spireans lysande, gula färg.
Ca 1-1,2 meter hög ska den här sorten som heter 'Darts Gold' bli.


I tisdags var vi på konsert på Filadelphiakyrkan i Stockholm. Den var BRA. Och det var KUL.

7 kommentarer:

 1. Min gissning är att det snart kommer att vara trendigt med gult och orange i trädgården...Jag har gjort en rabatt åt det gulröda hållet själv...

  SvaraRadera
 2. Den tulpan sorten var ju så maffig, åh vad jag gillar den.
  Smällspirean lyser verkligen snyggt på bilden och jag kan tänka mig att den lyser upp sin del av trädgården.
  Kramar:)

  SvaraRadera
 3. Glömde skriva att här i kring där jag går runt med Bobo så har vi knappt sett någon forsythia och det finns en väldig massa kolonilotter och villa trädgårdar här.

  SvaraRadera
 4. Åh, Chris Isak - vilken nostalgitripp väl?:)

  Tulpanerna är helt ljuvliga och just att de inte BARA är gula utan har så vackra bleka skiftningar! Oj, så fina de är!
  Ja, mycket vackert har du i din trädgård, men forsytian tog väl ut sej förra året, då blommade den ju helt hysteriskt nästan!

  Du frågade om jag hade spansk körvel, ner inte nu, men jag hade på ett annat ställe för flera år sedan. Kanske man skulle satsa på den nu när jag grävt om örtlandet...! Tack för tipset!

  Hoppas att ni hinner njuta av de vackra dagarna som råder just nu! Oj, så fint det är!
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Fint med en gul rabatt! Det är kul att kunna variera färgskalan i trädgården med även buskar.
  Om du bott närmre kunde du ju fått zinnior! jag har fått för många, stackars att de grodde så dåligt. Kul att ni hade glädje av Ut-sidan.
  ha en skön helg/Sophia

  SvaraRadera
 6. Vilken vacker tulpan. Det gröna i kronbladen är verkligen tjusigt.
  Här är allt flera veckor senare men det har faktiskt inte påverkat antalet blommor, snarare tvärtom. Äppelträden var helt överdådiga när de väl blommade.
  kramar från Poppins

  SvaraRadera
 7. Vilken vacker tulpan!

  Vi har funnit en gul tulpan på tomten, väldigt enkel, känns nästan som en ursprunglig turkisk variant, kanske en vildtulpan. Finns det månne några sådana?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...