måndag 23 januari 2012

Helgpyssel

Jag vet inte hur det är hos er, men hos mig kan jag svära på att jordpåsarna riktigt ropar efter mig när jag går förbi. Jag tittade i min dagbok och såg att jag sådde kronärtskockor den 22 januari förra året. Det gick jättebra, men i år ska jag vänta några veckor till innan jag sätter igång.

Men det finns ju annat pyssel än att så. Som till exempel att ta skott från ampelliljan. Ofta brukar jag klippa bort de långa stänglarna där nya småplantor bildas så fort de visar sig, eftersom mina katter inte kan låta dem vara ifred. Och de här skotten har stått i vatten ända sen i höstas. De ser lite bleka och risiga ut just nu, men de tar sig snart i jorden.


Förra året använda jag brokbladig ampellilja som utfyllnad i en del av krukorna på uteplatsen. Nedan är en kruka nyplanterad. Hur det såg ut senare på sommaren kan man se här.Förra året fungerade det väldigt bra med januarisådderna. Jag placerade dem efterhand under lysröret i minidrivhuset. Anledningen att jag inte vågar mig på sådd redan nu i år är att jag har en nykomling hemma, en liten kattflicka. Hon är inne i sin vildaste ålder och eftersom minidrivhuset går under beteckningen kattkuvösen här hemma, så förstår ni kanske att det inte är helt självklart att tro att allt man placerar i den tar sig, eller ens överlever. I år blir det sådd först när Majsan lärt sig att behärska sina impulsiver lite bättre.

4 kommentarer:

 1. Se, där är ju du igen!!!
  Så fint med en ampellilja! Så längesen jag hade en sån. När jag hade katt använde jag den nästan som kattgräs på vintern. De är verkligen dekorativa och tacksamma växter!

  Kul med liten kattdam, men säkerligen en prövotid innan hon lär sej vad som är Ok! :)
  Full cirkus ibland kan jag tro!
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Ah! Bra idé med ampelliljan! Själv brukar jag klippa ner de fådda julstjärnorna jäms med fotknölarna och plantera ut på sommaren. Vackert mörkgrönröd utfyllnad i samplanteringar.

  SvaraRadera
 3. Hej. Vad fint att använda denna vanliga, men otroligt vackra "krukväxt" i utomhuskrukor. Såg det i Italien för många år sen och där kan de ju stå ute året om. Enormt stora hade de ju blivit förståss i medelhavsklimatet.
  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 4. ... och så måste jag få kommentera dina fantastiskt fina illustrationer, speciellt dem på träden. Just när det gäller exempel floror är det ibland mycket mer överskådligt att titta på en illustration än på ett foto.
  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...