måndag 25 mars 2013

Så persilja

Älskad kryddväxt som man inte kan vara utan, men hur gör man egentligen för att få så tidig skörd som möjligt? På friland sår man i från slutet av april till juni. Fröerna tar ofta lång tid på sig att gro, upp till fyra, fem veckor är inte ovanligt, så misströsta inte om det inte syns något liv i såfåran på en gång. Ett sätt att påskynda groddningen är att lägga fröna i varmt (40-50 grader) vatten ett par dygn innan sådd.


För att få igång plantor lite tidigare kan det vara en god idé att förså dem inomhus. Här kan man få ett litet problem, för även om persilja kan låta vänta på sig upp till sex veckor innan den visar sig i krukan så kan den lika gärna gro på bara två veckor. Så det kan vara bra att inte så för tidigt om man inte har en sval och ljus plats att härbärgera alla småplantor på innan det är dags att plantera ut dem i trädgården. Persilja skiljer sig nämligen inte från andra växter man driver upp inomhus - har de väl fått några blad så är vanlig rumstemperatur för varmt för dem. 22 grader dygnet runt gör bara att de ränner iväg och blir skrangliga och veka. Ställ dem gärna någonstans där det är 15-18 grader och låt dem få massor med extraljus i form av kall-ljus ljusrör tills det är dags att plantera ut dem.

Ett annat tips för att lyckas extra bra med sådden inomhus är att inte bredså i låda utan så 3-4 frön i småkrukor. Då fyller man krukan till två tredjedelar med en fint plantjord och toppar med såjord som man lägger fröna på. Täck sådden med ett tunt lager såjord. Gror flera frön så rensar man så att endast den kraftigaste plantan är kvar.
Anledningen till att man oftast lyckas bättre med sådden om man sår i krukor från början är att persilja har pålrot. Växter med pålrot är generellt inte förtjusta i flyttas, persilja är inget undantag. Med det sagt så kan tilläggas att det brukar fungera alldeles utmärkt att bredså i låda och sedan flytta plantorna till egna krukor också. Det som händer är att plantan slutar att växa ovan jord under ett par, tre veckor och lägger all energi på att rota sig i den nya jorden istället. Man fördröjer alltså tillväxten med några veckor.

Alla plantor man drivit upp inomhus måste avhärdas innan utplantering, det innebär att man låter dem stå ute dagtid men tar in dem nattetid under någon vecka. De måste också gradvis vänjas vid solen - annars bränns bladen - så börja med att ställa dem i skuggan ett par dagar, sedan halvskugga.  Persilja är förövrigt ingen soldyrkare alls, den trivs bäst i näringsrik jord i halvskugga. Står den soligt är det viktigt att jorden är fukthållande.
Ett planteringstips är att använda de lite lägra krusbladiga sorterna som kantväxt. Både krus- och slätbladig persilja är också fina i samplanteringar i kruka ihop med sommarblommor eller andra kryddväxter.

2 kommentarer:

 1. Det är så roligt att pyssla med frösådder, det lugnar själ och hjärta.
  Sen finns det ju inget som smakar bättre eller blommar vackrare en egna frösådda plantor :=)

  Önskar dig en härlig påskvecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det. Man stressar ner. Och hamnar i jämvikt.
   /iet

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...