lördag 21 april 2012

Vildpelargoner på Bergianska (1)

Skottet jag visade igår har inhandlats på Bergianska trädgårdens pelargonutställning och ska så småningom utvecklas till detta:


Primärhybriden P. x Renate Parsley.

Utställningen i Bergianskas Gamla Orangeriet fokuserar i år på de vilda pelargonarterna, Mer vild än tam. Man behöver inte vara inbiten pelargonfantast för att ha utbyte av den blomprakt som råder i Orangeriet just nu. Bland de vilda pellisarna finns det ett växtsätt, en storlek, en blomfärg som passar de mest skilda krukväxtälskare. Passa på, utställningen har öppet månaden ut!
Mer info här.


Ovan utställningens största, eller åtminstone högsta, exemplar. Åtminstone 150 cm var den. Kanske ännu högre. Nedan en Pelargonium cucullatum, hjälmpelargon. Jag har min hjälmpelargon i köksfönstret. Där trodde jag att den trivdes bra, eftersom den vuxit sig ur fönstret ett par gånger och varit på väg upp mot taket. Men nu fick jag förklaringen till varför den aldrig har blommat hos mig, den måste utomhus och bråkas med av korta dagar och svalare väder.


Maken hade med sig stativet till kameran, så jag har fått låna en del av hans bilder att visa här. Det är bara en bråkdel av alla de pelargoner som fanns att beskåda. Urvalet som hamnat i fokus är betingat av hur lätt det var att komma åt att fota dem. Flera av min favoriter finns inte med på bild.
Alla bilder här nedanför av fotograf Klas-Göran Tinbäck.


 P. echinatum, taggpelargon

 Pelargonium lobatum (?)

 P. x glauciifolium


 Pelargonium cordifolium, hjärtpelargon.

  Pelargonium cordifolium, hjärtpelargon.

 Pelargonium cordifolium, hjärtpelargon.

För att undvika ett alltför tungt inlägg kommer det fler bilder i morgon. 

PS. Tyvärr är bilderna inte klickbara för större storlek idag. Eftersom blogger ändrat sitt gränssnitt kan jag inte längre själv bestämma hur stora bilderna i inlägget ska synas utan att ladda upp dem i "rätt" storlek för min layout från början. Ber om ursäkt för det. Får se om jag lyckas lösa det framöver. 

9 kommentarer:

 1. Oj vilken massa fascinerande blommor det finns bara bland pelargonerna! =) Jag blev speciellt förtjust i hjärtpelargonen.
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig - den är häftig.
   /iet

   Radera
 2. Härliga bilder, tänk vad många olika det kan finnas egentligen!

  Trevlig helg,
  Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Och hoppas att du haft det fint du också. :-)
   /IET

   Radera
 3. Ååååh, så underbart med vildpelargoner! Vilka undbara bilder!!! Själv har jag två, varav den ena heter "Australis" en ljuvlig liten sak som jag tjuvat!
  Den andra med lite ludna små blad vet jag inte vad den heter!
  Denna utställning hade man gärna velat se!!!
  Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisashus:
   Jag tar gärna en stickling av din Australis när den blivit så stor att den går att knipsa från. Vi byter när något av mitt vuxit till sig?
   /IET

   Radera
 4. Så vackert - både blommorna och fotografierna! Jag får gåshud...

  SvaraRadera
 5. Åhhh, så ljuvligt. Det är nåt speciellt med vildarna, graciösa, väldigt egna. Särskilt glad blir jag när jag ser bilderna på Cordifolium som klarat sig hos mig i vinter (fick sticklingar i höstas) och trots lusattack i mitt fönster på jobbet i vintras har kommit igång att växa nu! Längtar efter att få se den blomma.
  Återigen, tack för sticklingarna som kom med boken. Jag har gott hopp om att de ska fixa det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Fick inga bra bilder på den röda jag berättade om, tyvärr. Och hittade ingen stickling av just den heller. Nåja, nån gång i framtiden kanske.

   Jag såg att ett pyttelitet rosenknoppelargonskott jag satte i vatten här förra veckan har börjat få rötter, så jag hoppas verkligen det går bra för dina också. Men annars gör vi ett nytt försök i sommar./iet

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...