tisdag 21 april 2015

Vad ersätter man stockrosor med?

Den maffiga tulpanrabatten som fanns efter husets kortsida när vi flyttade in är tyvärr inte lika imponerande idag. De vissnande tulpanerna ersattes av vita prästkragar och i mitt enträgna arbete att försöka få bort dem har många tulpanlökar följt med av bara farten. Men några står fortfarande kvar i väntan på att slå ut, gammeldags och pålitliga, Appeldoorn och Golden Appeldoorn.


I takt med att prästkragarna minskade planterade jag nytt för att ha något när tulpanerna vissnade ned. Jag valde stockrosor eftersom jag tycker att de gör sig väldigt bra mot husväggar och eftersom de har lite höjd. Tyvärr fick stockrosorna redan från första början rost, och trots att de har fyllt sin funktion (de är verkligen inga två meter höga praktexemplar, men vackra i färg mot vårt vita hus) så har jag nu slutligen tröttnat på de orangeprickiga bladen och grävt upp varenda planta och varenda liten frösådding. (Ser just nu på bilden nedan att nog sjutton finns det en prästkrage kvar i rabatten trots allt mitt rensande!)



I den smala och torra rabatten har jag under flera års tid satt ner plantor som jag haft i kruka och sedan inte vetat vad jag skulle göra av. Det började med en stäppsalvia, sedan tre (eller är det fler?) kantnepeta,  en form av miniatyrfrossört (som jag just nu inte minns namnet på) och flera lavendelplantor. Och så har flera aklejor valt att bosätta sig här själva. I gruset framför rabatten blommar just nu pärlhyacint, viol, scilla och lungört (de har alla hittat hit på egen hand). Nu när stockrosorna är borta har det alltså blivit - utan alltför mycket tanke på det hela - en sommartid ganska blågrå rabatt.


Stockrosorna är uppgrävda och lite plats att peta ner några nya plantor finns alltså, men vad ersätter jag dem med? Något som har högsommarhöjd och klarar torka (vattnar här bara under extrem torka eftersom rabatten ligger direkt vid husväggen) i ganska soligt läge? Blommorna är inte det viktiga, men finns de över en längre tid så önskar jag mig något som funkar i ton till de blå och till husets vita.
Några förslag?

7 kommentarer:

  1. Det där med torra rabatter är inte så lätt. Men Marton brukar inte den tåla torka. Den gillar jag eller kanske stormhatta.Har för mig att mamma hade den i en besvärlig rabatt vid vårt hus.Bara några förslag från mig
    Ha en fin och skön mitt i vårveckan
    Kram Meta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra förslag Meta, tack för det. Blommorna lär ju dessutom bli skarpare i färgen ju torrare det är.

      Radera
  2. Varför inte komplettera med nåt gräs...
    Ska bli kul att se vad du hittar på.
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för förslaget Rost och rädisor. Jag har faktiskt funderat på gräs redan. Det enda som avhållit mig är att jag fått för mig att jag vill ha nån form av mormorsväxter så här direkt vid huset. Det är ett sekelskifteshus, och jag förstärker gärna intrycket av "gammeldags".

      Radera
  3. Stormhatt skulle nog funka och kanske riddarsporre - jag har en som står jättetorrt i övre delen av pionterrassen och som blommar hysteriskt varje sommar. En tacksam växt som blir ca 1 meter hög och blommar från juli till frost är flox 'Paradise Blue* men jag vet inte om den tål att stå så torrt.
    Allt gott!
    Lala

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halloj Laila, stormhatt har jag och kanske skulle jag ta tillfället i akt att dela den och sätta ena halvan här. Det skulle kunna funka med utseendet jag vill ha.
      Jag återkommer när jag kommit vidare.

      Radera
  4. Råkade läsa ditt inlägg och förfrågan om planta som tål att växa vid husväggen. Jag vet inte om det ff aktuellt, men här kommer två förslag som jag med egna ögon sett funkar. Den mest fantastiska husgrundrabatten såg jag hos Leif och Kristina Fryle i Varberg, aprikosfärgad Lewisia hela vägen. En låg växt som inte gillar fukt, framför allt inte vinterfukt. Vintergröna bladrosetter och lång försommarblomning är inte fel. Man får nog blanda ner lite grus i jorden för riktigt bra avrinning. Ett annat förslag är iris germanica, de kräver dock näringsrik jord.
    Hälsar
    Marta

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...