fredag 9 april 2010

Gröna Pennpriset 2010

Alldeles extra roligt var det i år att få vara med om att rösta fram vinnaren av Gröna Pennklubbens pris. Ibland kan det vara svårt att välja bland de olika kandidaterna, men denna gång tyckte åtminstone jag att valet var lätt.

Den som ännu inte kommit i kontakt med SKUD databas kan besöka den här.


Ordning och reda på växtnamn tack vare årets Grönapennpristagare

Årets Gröna Pennpris går till de fyra huvudansvariga för SKUD (Svensk Kulturväxtdatabas)

Björn Aldén, Göteborgs botaniska trädgård, Svengunnar Ryman, Evolutionsmuseet, Uppsala, Mats Hjertson, Evolutionsmuseet, Uppsala och Mattias Iwarsson, Centrum för Biologisk Mångfald, Uppsala

Priset överlämnades på mässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö den 9 april, i samband med seminariet om Trädgård i media - modefluga eller nyttighet.

Motivering: Att hålla ordning på våra kulturväxters korrekta namn, både de vetenskapliga och de svenska, är inte alltid så lätt. Hur skulle vi klara oss idag utan databasen SKUD, som hjälper oss trädgårdsskribenter och fotografer att följa den rätta vägen?

De fyra huvudansvariga för SKUD har lagt ner ett otroligt arbete och för närvarande finns 77 150 växtnamn angivna inklusive synonymer.

Gröna Pennklubben är en sammanslutning av 100 trädgårdsjournalister, -författare och fotografer i Sverige. Sedan år 2000 delar klubben ut ett årligt pris - Gröna Pennpriset - till personer som främjat trädgårdskulturen och bidragit med inspiration och nytänkande i trädgårdskonsten.


Svengunnar Ryman från Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet (till vänster i bild) och Björn Aldén vid Göteborgs Botaniska Trädgård är två av mottagarna av årets Gröna Pennpris. De är två av fyra huvudansvariga för kulturväxtdatabasen SKUD, till gagn för att alla ska kunna ge kulturväxterna deras rätta namn. Foto: Ingrid Nordwall

7 kommentarer:

 1. Roligt att få vara med o utse pristagare. Låter även i en amatörs öron som ett mycket bra val.

  Har skrivit en förfrågan på FB... Kan vara bra att ha ;)

  SvaraRadera
 2. Tänk, så lite man vet och så många som arbetar för bra saker i det tysta!
  Så kul att få vara med och utse en av dessa pristagare. All min beundran för dem!
  Ha en fin fredagkväll!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 3. Bra val! SKUD är oumbärligt!
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 4. Håller med, mycket bra val av pristagare! Evigt tacksam för det arbete de gör.
  Hur var seminariet förresten, hade varit kul att höra lite om diskussionerna därifrån...

  SvaraRadera
 5. Dagliljan:
  Jag var inte på seminariet. Det kostade litet för mycket, annars håller jag med om att det hade varit väldigt intressant att höra vad som sas. Intressanta debattörer också.

  /IET

  SvaraRadera
 6. och den som varje natt sitter och gör underhåll, planerar förfättringar och håller skeppet flytande klipper du naturligtvis bort ur texterna - den enda som vet hur allt hänger ihop och fungerar

  SvaraRadera
 7. Anonym:
  Jag har inte klippt bort en bokstav ur presstexten. Men om du vill göra något förtydligande så är du välkommen att höra av dig till mig.
  blogg snabel-a iann punkt se

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...