fredag 21 maj 2010

Husets egna tulpaner

Längs husets hela södra kortsida löper en 50 cm bred rabatt som vår granne förbjudit oss att ändra på. Han har utsikt över den från sitt köksfönster nämligen.

Första gången jag såg den i blom höll jag på att svimma. Det var det absolut fulaste jag sett. Rött och gult - finns det en svårare färgkombination? I mina ögon bara grällt och uppseendeväckande.

Fast... Samma tulpaner dyker upp lite här och där. Husets förre ägare måste ha köpt en hel säck med lök, och när husrabatten var färdigplanterade gick han och petade ner de lökar som var över lite här och där. Mest under buskar. Som nedan under en buskros. Och just det här fick mig på fall till slut; en liten grupp röda och gula tulpaner i det silade ljuset under musöron.

Så nu har jag inte bara förlikat mig med husets tulpaner, utan också blivit ganska förtjust i dem. Helt klart en form av tidsdokument - det finns flera hus i samhället som har exakt samma söderrabatt som blommar i rött och gult just nu - men från vilket årtionde de härstammar har jag ingen aning om.

Både de röda och de gula har svart mitt. Och de står sig inte alls i vas. Och i år är de fullkomligt gigantiska i storlek. Blommorna är som tekoppar.

Och naturligtvis är jag inte helt sanningsenlig när jag säger att jag tycker att rött och gult ihop bara är grällt och uppseendeväckande. Det kan vara så vackert att det gör ont. Det är nog bara mina gester som vanligtvis är mindre i formatet. Jag är inte så bra på det där med att ta ut svängarna liksom. (Men jag arbetar på det! :-))

*
Slutligen ett evenemangstips från Observatoriemuséet; ett föredrag som jag gissar blir riktigt intressant och spännande att lyssna till:
(Ursäkta radbrytningen - jag lyckas inte få in texten annat än så här.)
Vi är inte ostraffat Linnés landsmän Jenny Beckman, fil.dr. i idéhistoria berättar om amatörbotanik under 1800- och 1900-talen. Tid: Tisdagen den 1 juni, kl 18:00 Plats: Observatoriemuseet, Drottninggatan 120, Stockholm Pris: 90 kr. Måste förbokas. Epost: tulipaehortorum@kva.se eller 08-545 483 90. Passa på att se vår utställning om tulpaner, TULIPAE HORTORUM http://www.observatoriet.kva.se/svenska/utstallningar/tillfalliga/index.html Utställningen öppen sön 12-15 och mån-fre 11-15. Vid museet finns även Kafé Himlavalvet, öppet varje dag 11-17. Välkomna!

10 kommentarer:

 1. Jag skrattar när jag läser det här inlägget :D
  Jag hade ett torp utanför Hova i 17 år, och i trädgården och i hela den bygden blommade det gula och röda tulpaner varje vår. I början tyckte jag också att det var jättefult, men jag har ändrat mig. Nu blir jag glad när jag ser dessa rabatter, även om jag själv inte skulle peta ner just såna lökar ;)
  Mina tulpaner såg precis ut som dina, gigantiska och av ovanligt bra gammal hederlig kvalitet.

  SvaraRadera
 2. Undrar om det fanns så många olika sorters tulpaner att välja på för sådär en femtio år sedan? Och i storpack, som antagligen var det billigaste, är det nog så än i våra dagar, skulle jag tro. Och är grannen glad är ju allting toppen! Goda grannar ska man pyssla om lite extra!! ;-) Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Klart det fanns många olika sorter, jag menade i affärer och gardencenters. /R

  SvaraRadera
 4. Jag håller verkligen med dej - gult och rött i kombination skulle aldrig jag välja heller, men jag ser dem överallt i många trädgårdar, även i min, men det var före min tid.
  De verkar ju vara rätt tidiga dessutom och lyser ändå vackert, efter vinterns och tidiga vårens färglöshet, det blir liksom bara för mycket kan jag känna...!!

  Men, visst är det vackert när de ändå kommer, jag njuter också av mina.

  Observatoriets kafé har blivit ett vattenhål för mej, jag har suttit där många eftermiddager i solen när jag varit i stan och bara njutit över en fika!
  Det låter intressant, men jag är på torpet då.

  Ha en härlig fredag!
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Ruben:
  Jo, jag förstod vad du menade. :-)
  Undrar vad det finns i storpack (nu) egentligen. Jag har ingen aning. Måste kolla i höst. Det jag genast tänker på är de där kartongerna på stormarknader o dylikt med gulblommande lökar, rödblommiga, blåblommiga, vitblommiga...
  Det slår mig att jag inte ens vet om det finns något företag (typ postorder) som har rabatter om man köper 50 eller 100 av samma sort?

  Lisa:
  Jag tycker att det är JÄTTEsvårt att gräva upp och slänga växter, men det var farligt nära att det skedde med tulpanerna. Men nu är jag glad att jag inte gjorde det. Det är ändå något så sympatiskt med ett hus (och trädgårds) historia, att det finns spår av det som varit. Hmm...

  Jag kan tyvärr inte heller gå på föredraget. :-(

  /IET

  SvaraRadera
 6. Kanske lite grällt - men ändå vackert! Tänk också vilka fantastiska trotjänare de är som villigt blommar varje år...... Det ska man inte underskatta. Och grannens utsikt vill du ju inte förstöra :-) De ger verkligen ett pampigt intryck!

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 7. Charlotte:
  Precis! Det är just en sådan sak som man lätt kan glömma i hastigheten - hur fantastiskt det är att de kommer åter år efter år efter år. Värt att vara rädd om.

  Ha det fint du med. :-)

  /IET

  SvaraRadera
 8. Gult och rött tillhör inte mina favoritfärger tillsammans men just när det gäller tulpaner tycker jag det passar så bra ihop. Har faktiskt tulpaner som är gula med röda strimmor och de är jättevackra. Kanske man accepterar lite mer grälla färger på våren för man längtar så efter färg efter en lång grå vinter. Eller kanske vårsolen kräver gälla färger?
  kramar från Poppins

  SvaraRadera
 9. Ja säga vad man vill om rött och gult ...
  Man blir ju så glad av det.
  Förstår grannen till fullo.
  Jag har många gånger sagt det samma men när trotjänarna kommer tillbaka år efter år så är det väl meningen att vi skall njuta av dem.
  Ha en skön söndag
  Annik

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att tulpanerna på dina bilder är jättfina men håller med, rött och gult är inte den första färgkombination jag hade tänkt på om det var jag som planerade trädgården, de färgerna får mig först och främst att tänka på skånska flaggan - och jag är lite förvånad över att jag inte ser blomsterfärgkombinationen i alla trädgårdar här nere.
  /Susanna

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...