lördag 8 maj 2010

Tjejprat

Jag håller på att utöka det lilla trädgårdslandet. Förra året gav jag upp i den ända som vetter mot grannens plommonträd. Det har nämligen ynglat av sig fritt under flera år, och vi för en än så länge ojämn kamp mot alla babyplommon som kommer. Men nu har jag grävt upp ett av de större självsådda träden som hade placerat sig mitt i där det en gång varit ett bestånd jordärtskocka och iris. Irisen har jag förstås sparat. Den ska rensas fri från renfana och skockor och hamna i örtagården så småningom. Skockorna - små och eländiga - har jag också sparat, eftersom de är av en annan sort än de jag har tidigare.
En ny grop till skockorna har jag också fått fram, genom att till slut gräva upp gullbollen som stått invävd i rölleka och törel. (Den som hängt med ett tag vet hur jag brottats med min hatkärlek till både gult och gullboll.) Och i min gamla trädgård har jag grävt upp mina älskade rödskaliga skockor (bilden nedan).

Både dessa och de små vita ska nu på plats i sin nya grop i den nedre del av trädgården som jag redan börjat kalla nyttoträdgården. (Även fast det bara är några meter hallon och fem meter grönsaksland än så länge.)
Jag tar alltid upp de flesta skockorna på våren. Det passar bäst i det här klimatet. I år blev det ovanligt sent, men det beror ju på att snön låg så länge. Visst har de börjat bryta nu (ni ser att nya skott börjat bildats) men de här går jättebra att äta fortfarande. Och - nu kommer tjejpratet - jordärtskockor innehåller massor med järn, det vet ni va? Det är en av de mer järnrika grönsaker vi kan odla. Så är man fertil kvinna, eller av någon annan anledning lagd åt det anemiska hållet, gör plats åt skockor i ett hörn av trädgården. De behöver väldigt lite skötsel och är i stort sett helt problemfria.

15 kommentarer:

 1. Rödaskalig har inte jag det skulle jag vilja ha. Visste inte det om järn. Däremot så kan man få väldigt ont i magen om man äter för mycket, jag vet.
  Ha en skön lördag.
  Annika

  SvaraRadera
 2. Att de är goda var väl det jag visste....

  SvaraRadera
 3. Så jättefina skockor du har fått och STORA! Jag har också haft, men gav upp, de var så pyttesmå, trots att de varit i jorden ett par säsonger säkert!
  Det måste vara en särskild sort du har? Jordärtskockor är verkligen jättegoda och nyttiga också tydligen! Allt som är lättodlat är ju toppen!

  Nu har jag ett renrensat trädgårdsland, bara lite mer gödsling och kanske lite trov som fattas - bara lera här..!
  Tröstlöst dagsregn idag - kurar inne!
  ha det bäst
  Lisa

  SvaraRadera
 4. Lisa:
  De som suttit orörda i jorden vid stugan är pyttesmå de också. Som nonstop höll jag på att säga, men.. ja, som fem kronor kanske. Det jag brukar göra är att skörda litet på hösten ca en tredjedel, resten sitter kvar till våren, då brukar de vara större.
  Jag gräver upp rubbet. Luftar landet med grepen, gräver ner lite stallgödsel och sen stoppar jag tillbaka ner lagom många igen.
  Det funkar för mig.

  Annika:
  Om du påminner mig i höst kan jag skicka ner några till dig, om du inte hittat på närmare håll innan dess.

  AnnCharlotte:
  Ja, visst är de goda. :-)

  /IET

  SvaraRadera
 5. Suverän järnkälla, gott är det också och väldigt lätt att odla. Var har du fått tag på de där rödskaliga?
  Andelen tillgängligt järn ökar något när man kokar skockorna, men upptaget minskar om man dricker kaffe, te, eller mjölk i samband med måltiden!
  Trevlig fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jävla fjant kärring hälsningar potatis knöl

   Radera
 6. Har inte provat att äta jordärtskockor än - måste skaffa några och testa. Men de blir visst ganska stora om de trivs? Lite åt ogräshållet? Låter smart det där att gräva upp dem varje år så att man håller koll på dem...
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 7. Det var intressant det där med järnet - det visste jag inte....

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 8. kära iet:)
  du är så duktig med att greja i trädgården..:)
  bra med skockor som är järnrika.. det är väl nässlor åxo va??
  bra att öka ut med syrener i från eget.. det kostar ju en slant att köpa numera..
  kram

  SvaraRadera
 9. gott gott gott

  o nyttigt - inte visste jag att det var så nyttigt!

  Trevligt inlägg!

  SvaraRadera
 10. Av skockor kan man få skockelser. Fick jag och en väninna erfara när vi festat på skockor en kväll i Vik...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...