torsdag 13 maj 2010

Tulipa turkestanica

Vet inte hur ni har det denna Kristi Himmelfärd, men här fullkomligt öser regnet ner. Det känns nästan som sommar att sitta inomhus och titta ut på syrenbersån, som precis blivit grön, och höra regnet smattra mot fönsterrutorna.

På min att-göra-lista idag stod att gräva ner ett par buskar, men jag tror att grävandet får vänta litet. Sorterar bilder istället.
Här är ett par från början av maj, dvärgtulpan, Tulipa turkestanica.Jag har blivit väldigt förtjust i den här tulpanen. Ska köpa på mig mer i höst och plantera ut på väl valda ställen. De här sitter i en bambu/gräs plantering som påbörjades förra sommaren. Tror det kommer att funka bra, det växer andra tulpaner bredvid som trivs och kommer igen år från år utan att jag gör något speciellt.

Egentligen vill jag inte lägga ut bilder tagna med min trasiga Ixus-kamera, eftersom det så ofta blir ett rosastick som gör att färgåtergivningen inte blir korrekt, men när det gäller de här (nedan) bilderna på T. turkestanica kan jag inte låta bli. Bilderna visar så tydligt varför jag blivit kär i just den här tulpanen. Den är helt underbar att ta in i vas.
Här står den och nickar nyutslagen... (ren poesi... )

Och morgonen efter, när den vant sig vid inomhusvärmen och sugit i sig av vattnet, sträcker den på sig så kavat och visar upp sitt lysande, gula öga...
Det här är en tulpan som är ganska lätt att få tag på och som ska kunna bli långlivad i trädgården om den trivs. Den korsar sig tydligen villigt med andra tulpaner, och det märktes också i mitt inköpta femton-pack. Två av lökarna kommer med knopp först nu. De är skära istället för vit/gula.

9 kommentarer:

 1. Åh, vilka ljuvliga tulpaner! Kanske skulle jag utöka mina småtulpaner lite med dessa rariteter! Så vackra de är! Såg just Camilla Plums trädgårdsprogram där hon också hade liknande!

  Här på torpet öser det ner också, och åska hade vi inatt! Det verkar bli en innehelg här också!

  Ha det gott!
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Den där vackra tulpanen ska jag komma ihåg när jag köper lökar till hösten. De är trevliga, vildtulpanerna! Trevlig helg - trots regn!! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Gillar när det är lite bus med växterna.
  Jag har en tuva av dessa och hoppas verkligen de busar till sig.
  Ha en skön kväll
  Annika

  SvaraRadera
 4. Vilken vacker tulpan! Den ska jag absolut försöka få tag i till hösten. Jag vet precis rätta platsen!
  Ha det bra
  /Helen

  SvaraRadera
 5. Samma här! På höstinköpslistan alltså! Otroligt vacker särskilt när den nickar. Eftersom vår trädgård har en lite vild och rufsig karaktär kommer den att passa perfekt bland gräs och vilda blommor.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. De står även på min villha-lista...Jag är faktisktlite glad för regnet eftersom jag planterade en rabatt i förrgår ;))

  SvaraRadera
 7. Jag tror att jag har sådana tulpaner i rabatten. De öppnar sig bara när solen är framme? Jättesöta är de i alla fall.
  kramar från Poppins

  SvaraRadera
 8. Mycket vackra tulpaner och dina foton av dem är utsökt fina.

  SvaraRadera
 9. De är så härliga Iann, till hösten ska jag gräva ner massor!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...