onsdag 5 januari 2011

Utsikter

Tänk vad dagar kan skilja sig åt. Igår stod jag i fönstret i ateljén och tittade ut när molnen för en kort stund skingrades under solförmörkelsen. Häpnade över vad annorlunda och magisk världen blivit. Solljus som en solnedgång om hösten, en varm och guldskimrande värld.


Samma tid idag var det istället en sagoboksillustration utanför rutan. Allt helt och hållet vitt och dämpat. Jag behöver inte ens gå ut för att höra tystnaden.


Jag bär med mig många utsikter. Sådana som kan dyka upp i minnet plötsligt, helt utan anledning. Utsikten från mitt tonårsrum sena vårkvällar, när björkarna utanför stod i knopp och färgades rosa av solnedgången, och bladverket ännu inte var så stort så att de skymde kanalen 200 meter bort. Utsikten från köket på Kommendörsgatan, högst upp i huset, men ändå kunde jag se när det var Georg Rydeberg som gick framåtlutad nere på gatan med sin matkasse. Utsikten från studentrummet på Lappis, där lövskogen bort mot Värtan ständigt skiftade färg och ingen dag var den andra lik. Utsikten från Heleneborgsgatan på Söder, den mest grandiosa av dem alla med utsikt över hela Riddarfjärden, och ändå trivdes jag aldrig med den - den fick mig att känna mig avskärmad och isolerad.
Jag funderar på om inte utsikter är som älskade människor som dör ifrån en. Även om de inte längre finns så bär man dem med sig resten av livet i minnet.

Om det är någon som har försökt att kontakta mig men fått mejlen i retur så kan jag meddela att mejlen funkar nu igen. Skicka igen!

9 kommentarer:

 1. Intressant om utsikter och samtidigt en liten kavalkad över dina boenden!
  Säkert påverkar utsikter ens känslor - helt klart, för att inte tala om årstider i kombination!
  Vilken härlig utsikt du har från ditt fönster där i ateljén, och vilken skiftning från dag till dag!
  Jag är glad att jag har parken utanför och kan följa årstiderna på så sätt, annars skulle jag känna mej ännu mer instängd här i stan!
  Nu är det dax att gräva fram bilen igen för vilken gång i ordningen vet jag inte - städdag imorron så det gäller att vara ute i tid...!
  Ha en skön trettonafton oavsett väder!
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Lisa:
  Huh ja, det kom en hel del i natt. Skotta föriktigt!

  /iet

  SvaraRadera
 3. Fint inlägg!
  Otroligt att det kan skifta så från dag till dag. Vintern är en dramatisk årstid!
  Skickar dig ett mail om bloggträff!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Underbart vackert inblägg...som poesi, både i bild och ord :-)
  /Susanna

  SvaraRadera
 5. Susanna:
  Oj, tack! :-)

  Laila:
  Jag hör av mig.

  /iet

  SvaraRadera
 6. Ett fint inlägg! Utsikter är viktiga och nog som du säger som kära vänner, den sämsta jag haft var min första lägenhet i Köpenhamn, den låg på bottenvåningen och husen låg i lager, jag fick lägga mig på golvet och titta uppåt för att se himlen. DEn bästa har jag också haft i Köpenhamn i min andra lägenhet, ena sidan Carlsbergbryggerierna och hela Köpenhamns innerstad och andra sidan parker och massor av himmel.
  Vacker utsikt du har från din ateljé!
  kram Sophia

  SvaraRadera
 7. Vilka fina tankar, visst har du rätt i att utsikter etsar sig fast hos en. Min uppväxt på 10:e våningen ett stenkast från havet glömmer jag aldrig, inte heller den över 'de utslagnas' samlingsplats i Malmö. Älskar min nuvarande med rådjur som studsar förbi ute på fuktängen.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Ja utsikter är viktiga det blir som allra närmaste vänner.
  Är fortfarande sur över att dom byggde hus i min ekbacke.
  Ja visst är det skillnad dag för dag när man tittar ut. Verkligen magiskt sken på översta bilden och jag hör också tystnaden i den undre bilden.
  Ha det gott:)

  SvaraRadera
 9. Utsikten påverkar ju en mycket är det en negativ utsikt så blir man lite nedstämd men är utsikten positiv så får man ju en energikick.

  Intressant läsning

  Ha en fin dag
  gunilla

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...