lördag 23 juli 2011

Semesterprojekt

Jag har en kanske något udda hobby, jag tycker om att fotografera parksoffor. De här bilderna är de senaste jag tagit.

Just den modellen av soffa som är på bilderna är en av mina favoriter. För några år sedan hade jag turen att komma över ett par gjutjärnsfötter nästan gratis, och nu har jag plockat fram dem ur redskapsboden igen. Vet inte om det syns på bilden nedan, men projektet renovering är påbörjat - och avstannat. Det visade sig vara, faktiskt, omöjligt att få bort den gamla oljefärgen. Jag har arbetat med värmepistol, stålborstar, skrapor, knivar. Färgen sitter som berg. Den är på sina ställen nästan en centimeter tjock. Helst skulle jag vilja få bort allt och göra en grundbehandling av järnet innan jag målar om den. Någon som har tips om vad som biter på 15-20 lager gammal oljefärg?


8 kommentarer:

 1. Vilken kul hobby :)
  Just den soffan är väldigt vacker och jag gillar bilden som är tagen uppifrån skarpt. Det tog en stund innan jag såg att den var tagen just uppifrån ;))
  Vet inget bra tips om färgen tyvärr.
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 2. Vilka fina bilder!!!! Kul hobby. Kram Johanna

  SvaraRadera
 3. Fråga i någon välrenommerad färgaffär! Att det skulle röra sig om oljefärg, tror jag inte. Det har nog använts betydligt "tuffare" färger. Kanske någon specialblandning. Lustigt, att man målat om så många gånger, när den ändå sitter som berg!

  Om du tröttnar på dina bänkgavlar, kan jag ta över dem! ;-) Riktigt snygga!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Vilken vacker parkbänk och tänk på tippen i torsdags hade någon slängt gjutjärnsben liknande dem på din bild. Och angående ditt sommarprojekt, som jag ivrigt påhejjar, tänker jag att det inte gör jättemycket med kvarvarande färg? (Benen ser ju jättefina ut allaredan) När du väl får dit fräscha sittpinnar(?) höjer det ju också intrycket. Kontrasten mellan skavt och nytt kan ju också vara väldigt fint.
  /U

  SvaraRadera
 5. AnnCharlotte:
  Min favoritbilder också. Funderar på att printa ut den lite större.

  Sophia:
  Ingen hobby jag valt egentligen. Först när jag upptäckte att jag hade samlat på mig flera bilder började jag aktivt intressera mig för att hitta nya motiv. Men det är roligt att ha något att leta efter när man ute med kameran.

  Johanna:
  Hej Johanna, tack för kommentaren! :-)

  Ruben:
  Jag har inte för avsikt att tröttna på dem. :-)

  Sofforna brukade målas om varje gång som en bräda var tvungen att bytas ut. Så det är inte så konstigt som det först kan tyckas. Men det togs aldrig bort någon gammal färg, man bara smackade på tjocka lager nytt. Jag vet, för jag var kompis med målaren. Tyvärr dog han för trettio år sedan, annars hade jag kunnat fråga honom.

  Utblickaren:
  Jag kan inte åka till sopstationen längre, jag får nervsammanbrott när jag ser vad folk slänger.
  Du har rätt, de är snygga som de är. Men eftersom järnet låg synligt på några ställen ville jag ändå ge mig på renovering. Och nu är järnet synligt på fler ställen och det ser ännu värre ut.
  Men sen var det också upptäckten av hur annorlunda hela konstruktionen ser ut när den INTE är täckt av ett så tjockt färglager. Om du tittar på de vita sofforna ser du att det är en ganska sirlig gavel..? Och titta på mina gavlar - de är så tjocka av färg att de är klumpiga.
  Ska försöka hitta en bra färghandel som Ruben föreslog.
  OCH fortsätta jakten på virke. Att få tag på rätt dimensioner verkar vara omöjligt det också. Måste förmodligen specialbeställas.

  /IET

  SvaraRadera
 6. Hej! Soffan du har hittat är även min favorit! Du behöver lämna in gavlarna och få dem blästrade - då kommer du att få dem "rena" från färg och så att du kan måla dem och få så gott som nya gavlar! Kolla på eniro vem i ditt område som kan hjälpa dig med blästringen.

  Lycka till!
  Åsa

  SvaraRadera
 7. Halloj😄 hade detta problemet med ett par ja gjorde iordning o ja använde en rondell med en skiva som va som slippapper de tog en dag men blev riktigt bra👌

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...