måndag 13 februari 2012

Shopping pärlhyacint i kruka

Njuter obeskrivligt den här tiden på året av att ha en kruka med någon lökväxt bredvid mig på arbetsbordet. Favoriten är pärlhyacint, den är vacker hela vägen från att de första knopparna syns till slutet då de långa bladen bleknat och är på väg att lägga sig.


Har man tid kan det löna sig att inte ta första bästa kruka med pärlhyacinter man stöter på utan titta i olika blomsterhandlar. Krukstorlekarna och lökantalet kan variera ganska ordentligt, och självklart blir det mer intryck ju fler lökar krukan innehåller. När jag var på Ikea sist sprang jag på hela vagnslaster med pärlhyacinter från Nederländerna. Tio lökar i 12-centimeters krukor för bara 25 kronor. De blommade i tre veckor innan jag ställde ner krukan i källaren.

En av fördelarna med lökar i kruka är att man kan spara dem efter blomningen och plantera ut dem i trädgården. Jag brukar göra så att jag fortsätter att vattna bara så mycket att det gröna inte vissnar, och så fort tjälen har gått ur jorden gräver jag ner dem där jag vill ha dem. Ganska djupt kan man sätta dem. Lökarna ska helst hamna 8-10 cm ner i jorden.


Pärlhyacinter vill ha näringsrik- och mullrik jord som inte är alltför fuktig. Ett halvskuggigt läge (t ex lövskugga) brukar förlänga blomningstiden.
Inomhus i kruka är den lättskött. Lite vatten i ytterkrukan eller på fatet emellanåt, och gärna en sval placering på fönsterkarmen nattetid så håller den sig längre.

3 kommentarer:

 1. Pärlhyacinter och andra vårlökväxter i kruka ger lite lindring åt vårlängtan. Jag sätter också ut lökarna i rabatten när våren kommer. Alltid roligt att se om de kommer upp året därpå.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 2. Vad gör man när blommorna torkat men fortfarande är grön?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym
   Har blommorna torkat in redan i knoppstadiet finns det nog inte så mycket att göra är jag rädd.
   Har lökarna blommat över så kan du fortsätta vattna försiktigt så att bladen fortsätter hålla sig gröna och sedan plantera ut i trädgården om du har en.
   Det kommer inga nya blommor förrän om ungefär ett år, så vill du inte spara lökarna för utplantering är det bara att slänga krukan.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...