måndag 27 februari 2012

Inramning

När jag var i Ystad i helgen passade jag på att ta en titt på örtagården vid Klostret eftersom jag aldrig besökt den vintertid. Jag undrar om jag inte tycker att den nästan fungerar bättre den här årstiden än på sommaren.


Jag gillar verkligen buxbom så här. Som prydnad när allt annat är avlövat. Jag gillar också hur trampgångarna av gatsten (nedan) blir till grafiska element mot den mörkare jorden.


I bilden nedan Klostrets örtagård sommartid. Jag har funderat över vad det är som gör att jag inte riktigt trivs här, vad det är som stör mig. Först nu när jag sett Örtagården vintertid har jag kommit på vad det är; det är för många parallella räta linjer. Det är alltså precis det som gör Örtagården intressant vintertid som gör att jag upplever den som stel och med för många designelement sommartid.


Men nu är ju just Örtagården vid Klostret en illustration, eller karta, över hur en klosterträdgård kan ha sett ut anno dazumal, inte en prydnadsträdsträdgård vilken som helst. Att jag alls bryr mig om att kommentera utseendet är bara för att jag funderat mycket senaste tiden över olika slags inramningar. Hur de antingen kan framhäva eller ta blicken från de växter som finns i närheten.

Annars var det rätt kul att promenera omkring i Ystad vintertid och se hur annorlunda det städsegröna används jämfört med i Stockholmstrakten. Och hur mycket större variation det finns i uttryck och växtval. Speciellt inspirerad blev jag av de mycket lågt klippta bokhäckarna jag såg på flera ställen.

2 kommentarer:

 1. Kikar in, hittade hit medan jag sitter och drömmer om blommande rabatter med 1,5meter snö utanför.
  Vackra bilder du tar! Hejsvejs! /Lisa

  SvaraRadera
 2. Håller med om att buxbom är vacker som inramning. Det är ju på vintern man kan se om man lyckats i sin formgivning av trädgården, då när den är naken och bara grundformerna syns.

  Hoppas verkligen att de här häckarna få hålla sig friska. Ledsamt med all buxbom som så sakteliga dör runtom i landet.

  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...