tisdag 12 juni 2012

Färgprov på grönsakslådorna

Förra veckan hann jag med att så det sista i grönsakslådorna också, och jag planterade ut kålen och purjon som jag drivit inne. Den låda där det inte fanns några plantor utan bara sådd, täckte jag med fiberduk. Det visade sig inte fungera alls. Grannkatten/katterna hade party på den vita duken två nätter (eller kanske tidiga mornar) i rad. Jag trodde det var kiss- och bajsvänlig jord de skulle lockas mest av, men nej då, de två andra lådorna var orörda, det var bara fiberdukslådan som såg ut som om någon gått fram med jordfräsen. Och tassavtrycken visade tydligt vem (vilka) skurken var. Jag ska prova att köpa några buntar av de tunnaste blompinnarna och sticka ner tätt i lådorna, och se om det kan hjälpa något.


Är nöjd med lådorna nu. De är mer lagom i storlek, 120 x 200 cm. (Förra årets lådor gjorde vi 140 cm breda, och det var alldeles för svårrensat.)


Jag har testat lite färgläggning i datorn för att komma underfund om hur jag ska färglägga dem. (Just nu är de bara oljade.) Svarta lådor med tegelkross runt...Eller mustigt orange med stenmjöl runt kanterna...


Min favorit är de orange lådorna. Maken tycker de svarta. Vi får se om jag lyckas övertyga honom om estetiken i min favorit genom att klippa och klistra in de buskar jag tänker mig här nere också.

Vilket av förslagen gillar ni bäst?

8 kommentarer:

 1. Jag gillar svarta lådor bäst, möjligen för att jag har det själv :) De värms ju upp snabbt av solen också. Kanske svarta lådor med stenmjöl omkring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag vill ha kontrast mellan låda och mark.
   Och jo, det är säkert smart med mörk färg för uppvärming. :-)
   Har du några bilder på dina lådor i din blogg Cecilia?
   /iet

   Radera
 2. De svarta!!! Absolut. Håller med Cecilia: svarta lådor med grått stenmjöl runt, men jag gillar mer samma färg/nyans än kontraster.
  Jag ska betsa mina gråsvarta asap. Det ser så rörigt ut med olika "färger" och de omålade "lyser" lite för mycket. Singlet runt är grått.
  En härlig odlingssäsong önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. EL: Just hos dig tyckte jag det var ganska fint med omålade pallkragar. Men det är klart, då ska alla ha samma ton av omålat, annars kan det väl bli lite lapptäcke.
   Svart är snyggt till allt, så är det ju bara. Ska bli kul att se när du satt färg på dina.
   (Och ett PS, om jag intehade oljat mina lådor så noggrannt skulle jag också ha svartbetsat, det blir så himla fint. Vi har alla snickerier i vår andra trädgård svartbetsade, jag älskar det..)

   /IET

   Radera
 3. Helt klart de orange! Jag tycker de svarta blir alldeles för tunga. Orange i kombination med det grafitgrå blir supersnyggt. Det gröna därtill blir pricken över i:t. Något av det vackraste jag sett i färgkombination, under en klarblå himmel, är den gröna växtligheten i kontrast till de grå klipporna och stenstranden vid Hoburgen. Mitt på stranden låg ett genomrostigt kylskåp som flutit iland. Det lyste orange mot allt det grå. Superhäftiga kontraster. Precis som i ditt färgförslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna H: Åååh, jag kan se bilden du målar upp framför mig..! Underbart!!

   Precis så som du säger så tror jag det gröna i lådorna blir det som lyfter allt. Det kommer både att mjuka ner och framhäva på samma gång, på något underligt vis.
   Och tänk regniga, dystra dagar... då kommer det fortfarande finnas ett ljus kring grönsakerna...

   /iet

   Radera
 4. Båda förslagen är snygga tycker jag men de orange är snäppet snyggare än snyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ditt svar Lena. :-)
   /iet

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...