måndag 11 juni 2012

Husets iris och gräsrabattens skamfläck

Härlig helg det varit, eller hur? Lagom varmt, sol och regn om vartannat. Underbart! Jag har fått massor gjort. Inte allt som stod på att-göra-listan, men den brukar å andra sidan sällan (eller aldrig) vara realistisk.

Fint hos mig just nu är husets iris. Den stod här när vi flyttade in, i en helt igenvuxen perennrabatt som också innehöll rester av guldboll och löjtnantshjärta. Renfana, gullris och vita prästkragar blandat med kvickrot hade tagit över. Jag grävde upp hela rabatten och sparade bara irisen. Den var det enda jag lyckades rensa bort alla ogräsrötter ur. Jag gillar verkligen den bleka, liksom urtvättade färgen.


I år har den äntligen satt fart på allvar. Jag har flera bitar av den på gång i krukor, men de får stå kvar i krukorna tills jag hunnit gräva upp lite mer av gräsmattan och har någonstans att plantera dem.

Och så tänkte jag visa en sak som verkligen stör mig. Och som jag varje år säger till mig själv att i sommar, i sommar måste vi fixa den där - det är mattställningen som står direkt utanför fönstret och förstör utsikten. Den är så himla bra att ha, och vi använder den nästan dagligen, men varför i hela friden har man placerat den precis mellan huset och hela trädgården? (Jo, jo, praktiskt att ha nära förstås - men hur kul är det att titta ut genom fönstren och se några mattor eller täcken på vädring?)


Den sitter förstås som berg. Fastgjuten i djupa cementklumpar som inte går att rubba. Så det kommer nog att ta en dag eller två att gräva upp dem. Och sen ska man lista ut hur man bär sig åt att få den på plats på ett nytt ställe. För självklart vill jag har kvar den (sån är jag). Gräva nya, djupa gropar i lerjorden, och gjuta nya klumpar. Tror ni jag får det gjort i sommar? Så nöjd med mig själv jag skulle vara om jag fick undan den. Speciellt nu när jag håller på att utvidga gräsrabatten och allt i den växer kraftigare än någonsin. Det ser inte mycket för världen ut på bilden, men den är ungefär 15 kvadratmeter stor, och under högsommar och höst när gräsvipporna vippar i vinden och kärleksört och enstaka ettåringar glöder i solnedgången... Jo, då är den magnifik.

PS. Fortfarande samma problem som i förra och förrförra veckan. Det går inte att ladda upp bilder när jag använder adsl bredband, men hur lätt som helst när jag använder mobilt. Skumt.

4 kommentarer:

 1. Så vacker den irisen är! Själv har jag enbart blå, men fick en bukett häromdagen av min granne med just dendär lite urblekta gräddgula färgen - så vacker den är!

  Knepigt ibland med det praktiska och det estetiska - det går inte alltid hand i hand!:)
  Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Lisa, de gör ju sällan det... ;-)

   /i.

   Radera
 2. Vi har också en gul trädgårdsiris som funnits länge i slottsparken. En behaglig gul färg har den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle kunna börja samla på olika gula nyanser...

   /iet

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...